Na kioscima je novi - 117. - broj Refoto magazina

Iz novog 117. broja izdvajamo:

Tema novog broja šira je od uobičajene i posvećena je dobroj fotografiji, bez obzira da li su u pitanju snimci nastali na putovanju, pored obale mora ili u studiju! Zanimljivo je i to da nekoliko prikaza autora svjedoči o velikoj raznolikosti upotrjebljenih medija: od klasičnog crno-bijelog srednjeformatnog filma preko modernih digitalnih fotoaparata do mobilnih telefona! A sada da krenemo kroz novi broj.

Fotografi

Refoto 117

Nino Rakićević je fotograf i profesor u belom svetu koji je napravio velik uspeh kako na umjetničkom tako i profesionalnom planu. Marcin Gorski dolazi nam iz Poljske  s pričom o Portugalu u koji je zaljubljen baš kao i u crno-bijeli film. Darko Nikolić predstavnik je nove generacije koja kreativno koristi pametni telefon i čuvenu aplikaciju Instagram.

Popularna historija fotografije

Jedan dio historije fotografske umjetnosti pripada i festivalima fotografije. Danas ih ima mnogo svuda u svetu ali pravih, velikih i značajnih ima malo.

Svet u fokusu

Predstavljamo vam nagrađene fotografije konkursa Sony World Photography Awards 2015.

Refoto 117

Dešavanja

Najviše pažnje tokom prethodna dva mjeseca privukle su manifestacije Photodays 2015 koja je održana u Rovinju, a tu je i prikaz nagrađenih radova sa Dana fotografije u Srbiji koja se tradicionalno održava u Čačku. Zanimljivi su i prikazi sa Nikkor Press Event susreta u Ateni, IUPC takmičenja u podvodnoj fotografiji, zatim tu je NOOR Masterklas u Beogradu, Betin konkurs novinske fotografije i još mnogo toga. A što se dešavalo ili će se dogoditi možete pročitati u rubrici Aktuelnosti.

Foto škola

Vladimir Červenka ovoga puta se bavi rakursom, odnosno uglom snimanja, a tu je i završni tekst o Adobe Photoshop Lightroom 5 programu.

Štapom i kanapom

Ako imate vješte ruke kao Milan Živković ne propustite ovaj članak o raznim dodacima i pomagalima u studiju koje možete sami sklopiti uz nešto materijala i puno ideja.

Refoto 117

Tehnika

Nikon 1 J5 ima retro izgled ali i najnoviju tehnologiju koja podrazumijeva CMOS senzor CX formata, rezoluciju od 20,8 Mpix bez niskopropusnog filtra, i 4K video.
Pametni telefoni postali su ozbiljan alat za fotografiranje i snimanje, na testu smo imali Samsung Galaxy S6 i HTC One M9.
Vrijeme je za ljetne avanture i spremili smo prikaz kompaktnih fotoaparata koji ih mogu najbolje zabilježiti.

Još mnogo tema i informacija čeka vas u najnovijem 117. broju časopisa ReFoto!
Refoto 117

Kategorija: 
Foto Press

Objavljeno: 05.06.2015.